22 Mar

Tervetuloa AVOT-hankkeen loppuseminaariin 16.-18.5.2018

AVOT-hankkeen loppuseminaari pidetään 16.-18.5.2018 M/S Silja Symphony:lla (Helsinki-Tukholma-Helsinki). Näkökulmana on työelämässä tarvittava osaaminen ja miten avoin korkeakouluopetus vastaa tähän tarpeeseen koulutuspalveluillaan nyt ja lähitulevaisuudessa.

Loppuseminaarin satamaosuuteen 16.5.2018 klo 13.00-15.00 ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Risteilyosuuteen Silja Symphony:lla Helsinki-Tukholma-Helsinki välille kutsumme 100 osallistujaa avoimen korkeakoulutuksen organisaatioista, ammattijärjestöistä, hankkeen ohjausryhmästä sekä yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioista. Ilmoittaudu mukaan tapahtumiin 17.4.2018 mennessä verkossa. Seminaari on maksuton eli ESR-projekti vastaa seminaarin ohjelmaan merkityistä kustannuksista (majoitus, laivamatka, ruokailut). Majoittuminen on 1-2 hengen A –luokan hyteissä. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään ti 17.4.2018 verkossa. Peruutuksista veloitamme laivayhtiön peruutusehtojen mukaisesti.

Ohjelma

Keskiviikko 16.5.2018 klo 13.00-15.30 (satamassa), puheenjohtaja Leila Kurki STTK

 • Korkeakoulutus 2030-visoi ja muuta ajankohtaista. Petri Haltia, Opetus- ja kulttuuriministeriö
 • Avoin tulevaisuus ja tulevaisuusohjauksen teesit. Hanna-Kaisa Aalto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus/Turun yliopisto

Kahvitauko

 • Työelämälähtöisen avoimen korkeakouluopetuksen työkirjan esittely. Merja Karjalainen & Kati Sahlman, Jyväskylän yliopisto ja Maarit Korva & Tytti Pintilä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
 • Biotalouden kasvuyrityksen tarpeet osaamisen kehittämiselle. Heikki Vuorikoski, Montisera Oy
 • Avoimen foorumin ja avoimen ammattikorkeakoulu -verkoston puheenjohtajien palaute AVOT-hankkeelle. Jukka Lerkkanen, Jyväskylän yliopisto ja Pia-Mariana Toukkari, Xamk

Keskiviikko klo 17.00-19.00 yhteistä ongelmanratkaisua rinnakkaisryhmissä (maks. 12 osallistujaa/ryhmä)

 1. Projekti- ja innovaatio- asiantuntijan osaamissalkku verkoston yhteistyöllä ja työkirjan testaus (pj Merja Karjalainen, Jyväskylän yliopisto)
 2. Mitä muutoksia tarvitaan avoimeen korkeakouluopetukseen työelämälähtöisen opiskelun kehittämiseksi? Ideariihi Korkeakoulutus 2030 visiotyöryhmälle koulutuksen avoimuuden, joustavuuden ja jatkuvan oppimisen näkökulmasta. (pj Petri Haltia, Opetus- ja kulttuuriministeriö)
 3. Työn murros ja elinikäinen oppiminen – Haasteista käytännön ratkaisuihin. (pj Leila Kurki, STTK)
 4. Biotalous kasvualana – miten varmistamme osaamisen yhdessä? (pj Helena Puhakka-Tarvainen, Karelia-ammattikorkeakoulu & Eeva-Riitta Koivunen, Helsingin yliopisto)
 5. Mitä jäi tekemättä? AVOT2-hanke jatkaa. (pj Jukka Lerkkanen, Jyväskylän yliopisto)
 6. 8000 ohjelmistoalan työpaikkaa vapaana. Mitä avoin korkeakouluopetus voi tehdä? (pj Anne-Maarit Majanoja & Tapani Joelsson, Turun yliopisto/Tulevaisuuden teknologioiden laitos)
 7. Ennakointi koulutussuunnittelussa. (Samuli Leveälahti & Jenna Nieminen, Oph & Aikuiskoulutuksen ennakointihanke)
 8. Työelämän toimeksiannot ja -projektit osana avointa korkeakouluopiskelua. (pj Sanna Juvonen, Laurea)
 9. Sote-koulutus ja työelämä – yhdessä tulevaisuuden osaajina (pj. Sirpa Ylönen, Diakonia-ammattikorkeakoulu & Ulla Kekäläinen, Itä-Suomen yliopisto)

Grande Buffet klo 19.30

Torstai 17.5.2018 (Tukholmassa 9.30-16.45)

Vierailut seuraaviin organisaatioihin 10.30-12.30:

Yhteisen ongelmanratkaisun tuotosten jatkojalostaminen AVOT2-hankkeeksi & uusiksi yhteistyöverkostoiksi.

 • Learning Cafe 16.30-19.30

Päivällinen Seaport klo 21.00

Perjantai 18.5.2018 (Helsingissä 9.55)

Aamiainen klo 7.30

Nyt on aika jalkauttaa AVOT-hankkeessa rakennettua toimintamallia, solmia uusia yhteistyöverkostoja ja sopia jatkoaskelmista. Seminaariin ovat tervetulleita avoimen yliopisto-opetuksen ja avoimen ammattikorkeakouluopetuksen toimijat, ammattijärjestöt, yritysten ja julkisen sektorin toimijat sekä aikuiskoulutuksen tulevaisuuden rakentajat niin opetus- ja kulttuuriministeriöstä kuin aikuiskoulutusta kehittävistä muista hankkeista.